Stoken op hout

Stoken op hout is een uitstekende manier om uw huis te verwarmen. Het vlammenspel geeft bovendien een ongekende sfeer om heerlijk van te genieten. Maar hoe stookt u het best? Hier volgen wat handige weetjes en tips om uw houtkachel optimaal tot haar recht te laten komen.


Is hout stoken echt zo ongezond?

We krijgen de laatste maanden regelmatig negatieve berichten te horen over houtverbranding. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hanteert sinds kort zelfs een stookadvies (samen met het smogalarm) op dagen dat er veel fijn stof in de lucht zit. In grootmoeders tijd speelde de houthaard of kachel een grote rol.


Een open haard of houtkachel die niet alleen het huis verwarmt, maar waarop je bv ook water kan koken of eten kunt bereiden. Een haardvuur bij u thuis maakt het op slag gezellig. Die blijven in uw huiskamer hangen en verdwijnen voor een deel via uw schoorsteen.


Omdat hout verbranden steeds deeltjes uitstoot die schadelijk zijn voor uw gezondheid en de luchtkwaliteit, is het niet . Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verbrandingstechnologie verbranden de nieuwe en moderne Jøtul-houtkachels minder hout dan de oude, niet-schoonbrandende.

Als hout brandt, komen er gassen en deeltjes vrij. Met deze tips maak je rookoverlast bespreekbaar. Het stoken met hout heeft veel voordelen. Zoals al aangegeven is het verwarmen van je woning door met hout te stoken een milieuneutrale manier van verwarmen in tegenstelling tot het verwarmen m. Bovendien biedt het stoken met hout veel werkgelegenheid.


De meeste stokers stoppen in hun houtkachel of open haard geen papier, maar hout. Die worden lang niet allemaal gebruikt, maar hout stoken wordt wel populairder, ziet de . Het wordt steeds duidelijker dat aan het stoken van een open haard forse nadelen zitten, vooral m. Volgens het Longfonds heeft één op de tien Nederlanders last van de rookgassen. Tijdens het stoken van hout komen altijd schadelijke stoffen vrij. Als u let op een paar eenvoudige punten kunt u overlast en gezondheidsklachten voorkomen of beperken, en toch genieten van een gezellig vuurtje. Gebruik alleen hout dat gekloofd anderhalf tot twee jaar onder een afdak is gedroog is geschikt voor . We roepen enkel op bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit door geen hout te stoken.


Als je toch wil stoken , raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken. De VMM waakt met verschillende meetnetten over de luchtkwaliteit in Vlaanderen. De resultaten bieden we je aan op deze website.


Twee uur hout stoken zorgt levert net zo veel fijnstof op als met je auto naar Milaan rijden.

Dat zei Hendrien Witte, directeur van de Longfonds patië. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat het stoken van hout op een verantwoorde manier gebeurt en geeft daarom een aantal tips voor efficiënter stoken van hout in de houtkachel of open haard. Als gemeente gaan we ervan uit dat buren rekening met elkaar houden en proberen de overlast te beperken. Toch krijgen we vragen van omwonenden die hinder ervaren.


Openhaarden, houtkachels en buitenvuren. Hout Stoken en houtrook. Voorkom overlast door rook. Het gebruik van open haarden, inzethaarden en houtkachels voor het verwarmen van woningen neemt de laatste jaren toe.


Ook is er een toename van het stoken van hout in tuinen, tuinhuisjes en schuren. Ongeveer van de Nederlandse huishoudens bezit een houtkachel of . Groen en hernieuwbaar stoken met hout en pellets kan enkel met duurzaam geoogst hout. In drie artikelen (van The Tyee) op het internet worden de problemen die het verbranden van hout door biomassacentrales veroorzaken behandeld. Hieronder kort de highlights.


Aangetoond wordt dat het stoken van hout , zoals het nu politiek wordt neergezet, niet COneutraal is. Het is zelfs vervuilender is dan het . In grote steden zorgt het stoken van hout zelfs voor meer luchtvervuiling dan het verkeer. Wanneer u minder uw open . Veel mensen hebben een open haar een houtkachel of een vuurkorf en stoken deze overwegend vanwege de gezellige sfeer.


Velen weten echter niet dat het stoken van hout voor omwonenden tot overlast kan leiden en effecten heeft op onze gezondheid en het milieu. Verantwoord stoken leidt .

Reacties

Populaire posts van deze blog

Verschil nefit proline en trendline

Vloerverwarming inregelen met flowmeters

Nefit thermostaat geeft fill aan