Co2 uitstoot houtkachel

Een houtkachel of open haard is gezellig, maar niet goed voor het klimaat en je gezondheid. Vind tips voor hout stoken en kachel kopen. Bij de verbranding van hout ligt de uitstoot van COper GJ bijna twee keer hoger dan de CO- uitstoot die bij de verbranding van Gronings aardgas vrijkomt.


De opname van koolstof uit COgaat heel langzaam . Hout, de verwarming van de toekomst?

Steeds meer mensen kopen opnieuw een houtkachel. Want houtverwarming is niet alleen mooi, het is ook gezellig. Maar worden we nu allemaal beter van houtverwarming? Houtverwarming en COuitstoot. Bij het verbranden van hout voor verwarming ontstaat CO maar mits aan . Veel mensen gebruiken hun haard ook als (bij)verwarming.


Dat heeft klimaatvoordelen, doordat hout bij verbranding net zoveel CO- uitstoot als de boom bij zijn . Deze uitstoot via de schoorsteen kan hinder en overlast veroorzaken.

Een belangrijke onderdeel van de uitstoot is de fijn stof. Particuliere houtkachels hebben een groot aandeel in de totale uitstoot van fijn stof (PM10) veroorzaakt door het stoken via biomassa. Het lijkt alsof de Vlaamse overheid een heksenjacht begonnen is tegen de eigenaars van houtkachels. Open haard en houtkachel gebruikers vertellen dat houtstoken goed voor het milieu en COneutraal is.


COvrij stoken een fabel is. Zo worden alle brandbare gassen benut voor verwarming: de uitstoot is lager, het rendement hoger. Last met de buren voorkomt u ook.


Figuur Emissie van COen vermeden emissies van COdoor besparing gebruik fossiele energie . De houtkachel is dus CO- neutraal . Moderne houtkachels gebruiken een systeem met twee verbrandingskamers. In de tweede verbrandingskamer gebeurt een soort naverbranding die de totale uitstoot van stof gevoelig verlaagt. In nog efficiëntere pelletkachels of -ketels zijn de emissies nog lager. Maar hoe efficiënt ook: hout en pellet zullen . Hieronder kort de highlights. Aangetoond wordt dat het stoken van hout, zoals het nu politiek wordt neergezet, niet COneutraal is.


Het is zelfs vervuilender is dan het verbranden van kolen. Indien vergelijkbare middelen zouden worden vrijgemaakt voor de vervanging van fossiele brandstoffen en vermijding van.

COuitstoot als in de SDE regeling voor duurzame elektriciteit, kan de markttoepassing fors worden verbreed. Daarnaast wordt aanbevolen om duurzame. Daar zullen stokers rekening moetne houden met een schadeclaim van hun buurtgenoten, voor een ernstig verlies van DALY, verlies van gezond elevensjaren door de houtkachel uitstoot. Er sterven in ons land jaarlijks 18.


Wie vandaag van zijn verwarmingsbehoeften dekt met een houtkachel vermindert zijn energiefactuur met (vergeleken met mazout) en verlaagt zijn COuitstoot met meer dan van de gemiddelde uitstoot van een gezin. De buren hebben er dan, uitgezonderd bij mist, geen last van. Het klopt natuurlijk wel dat er vervuilende houtkachels zijn, en het is jammer dat er geen verplichting in Nederland is om enkel houtkachels te verkopen met lage uitstoot van schadelijke stoffen -zoals in Duitsland. Bij de warmtepomp is er veel minder CO- uitstoot dan bij verwarmen op gas en helemaal geen fijnstof.


Als je toch een houtkachel wilt, adviseert Stolk een pelletkachel. Een pelletkachel is heel efficiënt en stoot weinig fijnstof uit in vergelijking met andere houtkachels. Opdam zegt dat het rendement van . Verwarming of houtkachel ? P Volgens mij moet je dan echt gewoon een dag in een kleine donkere ruimte zitten die helemaal is dicht getaped en dan maar hopen dat je niet eerder jezelf dood ademt dan dat de plant dat doet. Maar goe conclusie: COuitstoot van hout is minder . Met name in de winter op het platteland bereikt de uitstoot door hout recordhoogtes. Verouderde kachels doen de luchtkwaliteit weinig goed.


Dat heeft ons in het eerste jaar een enorme besparing opgeleverd omdat wij de verwarming minder gebruiken, waardoor ons maandbedrag omlaag ging. Door gebruik van de houtkachel hebben wij ook de CO- uitstoot verminder omdat wij bij de . En daarnaast geen auto rijdt, daarom geen fossiel verbruikt en geen lange koolstofomloop COuitstoot ? Waarschijnlijk geen schouderklopje of A-label, want dat kan het computerprogramma niet aan. Dan is het ineens niet meer schadelijk, net als nicotine, .

Reacties

Populaire posts van deze blog

Verschil nefit proline en trendline

Vloerverwarming inregelen met flowmeters

Nefit thermostaat geeft fill aan