Fijnstof pelletkachel

Pelletkachel of biomassaketel. En hout als brandstof kan leiden tot minder broeikasgassen dan een hr-ketel op gas. Toch zijn er ook kanttekeningen bij een pelletkachel of biomassaketel als . De aard van de houtverbranding speelt wel een belangrijke rol in de hoeveelheid fijn stof die vrijkomt. Houtkachels en fijnstof - wat is de uitstoot.


Door uw kachel- en haarden adviseur Marcel.

Het onderwerp fijn stof is veel in het nieuws. Ook kachels zijn een bron van fijn stof. Wat kunt u doen om de fijnstofemissie van een houtkachel en pelletkachel te beperken? Wat uitstoot van fijnstof en andere schadelijke stoffen betreft, zijn pelletkachels de schoonste houtkachels die er bestaan.


De uitstoot is maar een fractie van wat een traditionele kachel of haard de lucht inblaast. Dat pelletkachels meer en meer in onze woonkamers verschijnen, is dus een goede zaak. Wilt u meer informatie of tips over de pelletkachel fijnstof ? De specialisten van RR Trading helpen je graag verder!


Vraag: Wat is het gevaar van een palletkachel?

In de praktijk valt het tegen. Mede door verkeerd gebruik. Hoewel pelletkachels de schoonste kachels op hout zijn, stoten deze nog altijd meer fijnstof uit dan wanneer er verwarmd wordt op gas of stroom.


Dit is geen enkel probleem als je twee keer per week stookt, maar wel als je een pelletkachel als hoofdverwarming gebruikt. Een warmtepomp of elektrische . Waar wordt duurzaamheid volgens jou door bepaald? Fijnstof uitstoot van een pellet unit ligt (volgens de cijfers) minimaal lager als bij houtgestookte units als speksteen, openhaard etc. De betere pelletkachels hebben ook lambdasondes aanboord waarmee . De laatse jaren, vooral met het naderen van het stookseizoen, laait in België en Nederland steeds vaker een discussie op over fijnstof in woonwijken.


Klachten gaan vooral over fijnstof afkomstig van het stoken op hout, dus open haarden, houtkachels, houtketels en pelletkachels. De reacties lijken soms . Nu de temperaturen een forse duik nemen, zie je ze weer steeds vaker in het straatbeeld: de rokende schoorstenen. Vooral oudere woningen met een houtkachel of open haard jagen een flinke lading fijnstof de lucht in, terwijl er voldoende alternatieven zijn.


Gebruik je een pelletkachel precies even veel als je met je oude . Ook als u geen rook ziet betekent het niet dat de dampen schoon zijn. Fijnstof PM is onzichtbaar en zeer schadelijk voor de gezondhei want de deeltje dringen diep in de longen en komen direct in de bloedbaan terecht . Maar er is een groot verschil in emissies tussen verschillende bronnen: open houtvuur zoals in open haarden, vuurkorven en barbecues geeft veel hogere uitstoot van fijnstof en toxines dan pelletkachels waarin een gereguleerde verbranding van . Zoals aangegeven door het VMM is een pelletkachel een factor keer beter qua uitstoot dan een (oude) houtkachel. Dit komt niet alleen door de performante luchtregeling bij de verbranding maar vooral door de brandstof die genormeerd is.

Dit uit zich in een 1 zuivere en vooral zeer droge brandstof. Nu wordt er reclame gemaakt voor pelletkachel om economische en ecologische redenen. Ik twijfel al een tijdje om eentje aan te schaffen maar had ik onlangs gelezen dat houtkachels en dus ook pelletkachel heel vervuilend zijn wat fijn stof betreft. Fijn stof is in Vlaanderen toch echt wel een groot . Bij de producenten van pelletkachels en pelletketels wordt verder onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de uitstoot van fijn stof verder te verlagen.


Daarbij wordt niet alleen aandacht gegeven aan de normale werking - waarbij de uitstoot al behoorlijk laag is - maar ook aan de start van de installatie . Open haarden zijn ongezon met een zuinige houtkachel of een pelletkachel maak je de lucht minder vies. Elena heeft last van haardvuur stokende buren. En zoekt uit hoe je op een duurzame manier thuis een fikkie kunt stoken. Duurzaazonder je buren een astma-aanval te bezorgen met de fijnstof.


Een automatisch systeem doseert en brengt de pellets naar de plek waar het verbrand wordt. De pelletkachel is aangesloten op een ventilator die de rookgassen en het vrijgekomen fijnstof via een pijp of schoorsteen naar . Wij stookte al jaren een allesbrander. Het type kachel kan het verschil maken, laat de VMM weten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Verschil nefit proline en trendline

Vloerverwarming inregelen met flowmeters

Nefit thermostaat geeft fill aan