Wat moet de luchtvochtigheid in huis zijn

De luchtvochtigheid in huis is belangrijk om prettig te kunnen wonen, maar wat is de ideale luchtvochtigheid in huis en hoe kunt u die regelen? Als u te hoog of juist te laag zit, dan kan het zijn dat u de lucht moet bevochtigen of juist minder vochtig moet maken, afhankelijk van de situatie. Wat als aangenaam wordt beschouwd is afhankelijk van verschillende factoren zoals activiteitsniveau, kleding, specifieke verschillen van mens tot mens.


Bijkomende factoren die het thermisch comfort bepalen zijn luchtvochtigheid , het verschil tussen de temperatuur rond hoofd en voeten, warmte- of koudestraling en tocht. Het is dus goed om eens naar de luchtvochtigheid in huis te kijken en wat u kunt doen om dit te verbeteren.

Ventilatie helpt ook tegen schimmel, huisstofmijt, fijnstof en tabaksrook, welke in veel woningen aanwezig zijn. Om zich thuis of op kantoor prettig te voelen, moet het percentage vocht in de lucht tot zijn. Het is dan ook verstandig om de luchtvochtigheid binnenshuis en op kantoor in de gaten te houden. Wie ze gebruikt en regelmatig de filter vernieuwt schrikt meestal van wat hij of zij daarop ziet. Het mag duidelijk zijn dat zowel een te hoge luchtvochtigheid als een te lage luchtvochtigheid in huis heel wat negatieve gevolgen hebben.


Terwijl een huis uur per dag moet ademen. Bij natuurlijke ventilatie wordt de lucht ververst door de verschillende ventilatieroosters die overal in een huis te vinden zijn. Bij mechanische ventilatie vindt de afvoer plaats.

Eigenlijk kon ik je wel gelijk vertellen dat dit zo ongeveer zou moeten zijn , te meten met een hygrometer. Ik vraag me nu dan ook af welke de ideale luchtvochtigheidsgraad in huis is. Als de lucht vlak bij het raam zo koud wordt dat de relatieve luchtvochtigheid 1 bereikt moet er waterdamp uit de lucht verdwijnen. De overtollige waterdamp slaat neer op het raam in de . Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen absolute luchtvochtigheid en relatieve luchtvochtigheid. Het idee om een informatieve site op te zetten over luchtvochtigheid is ontstaan na gezondheidsklachten door een te lage luchtvochtigheid in huis.


Middels deze site informeren wij u over luchtvochtigheid , wat de ideale . Het is dan wel aangenaam warm in huis , maar die verwarming droogt de lucht in je huis uit. Een te droge lucht binnenshuis kan heel wat gezondheidskwaaltjes en ongemakken veroorzaken:. Om een hoger vochtigheidspercentage te bereiken moet je waterdamp aan de lucht toevoegen. Je koelt de lucht goed af tot het water condenseerd (b.v. centrale airconditioner) en dan pomp die lucht met weinig vocht door het huis.


Beste leden, Mijn zoontje van begint direct te kuchen van zodra hij in bed ligt. Zou dit misschien aan de luchtvochtigheid kunnen liggen? Is dit de normale waarde of moet deze hoger of lager zijn ? In de slaapkamer staat een gewone radiator op de centrale verwarming, deze . Wat kan ik verder doen om te zorgen dat het in mijn huis minder droog is?

De ramen veel open scheelt ook, want veel mensen moeten er juist mee uitkijken dat het dan niet te vochtig wordt in huis , vooral met vochtig weer. Wat de luchtvochtigheid voor COPD patienten moet zijn weet ik niet. Luchtvochtigheid is de hoeveelheid vocht die zich in de lucht bevindt. Wanneer is het nu te hoog of te laag en wat kun je er aan doen.


Overige problemen bij een verkeerde luchtvochtigheid in huis. Zoals u kunt zien zijn er nogal wat gezondheidsklachten die men kan oplopen door een verkeerde luchtvochtigheid in huis. Hiernaast zijn er ook gevolgen voor bijvoorbeeld huisdieren en uw huis. Een aantal voorbeelden: Uitdroging van ( huis )dieren en . Ik zou zo een bevochtiger kunnen plaatsen in zijn kamer maar ik weet niet wat het effect gaat zijn wanneer onze ventilatie deze week in werking gaat treden.


Het is zonder meer een zeer interessante discussie hoe je de luchtvochtigheid in je huis op peil kan houden met balansventilatie. De bewoners zullen geïrriteerde luchtwegen krijgen, gesprongen lippen en zelfs huidklachten zijn niet uitgesloten, terwijl het hout in huis kan gaan barsten en scheuren omdat het hout door uitdroging. Om de ideale luchtvochtigheid in huis te krijgen, moet men eerst kunnen bepalen wat de luchtvochtigheid in huis is. Vochtproblemen leiden al snel tot een hoge relatieve luchtvochtigheid in huis en dit is op langere termijn allesbehalve bevorderlijk voor je gezondheid.


Maar wat is nu eigenlijk een hoge luchtvochtigheid en wat kan je eraan doen? Belangrijk zijn ook de temperatuur en de luchtkwaliteit. Naast een te lage luchtvochtigheid kan er ook sprake zijn van een te hoge luchtvochtigheid.


Als er sprake is van een te hoge luchtvochtigheid kunnen mensen met bijvoorbeeld reuma extra last krijgen van hun klachten en kunnen ook allergieën verergeren. Als er in huis een te hoge luchtvochtigheid is kan .

Reacties

Populaire posts van deze blog

Verschil nefit proline en trendline

Vloerverwarming inregelen met flowmeters

Nefit thermostaat geeft fill aan